ÇİLEK ( FRAGARİA VESCA )


Sulak ve nemli yerleri seven çilek, toprak üzerinde, sürünücü gövdeli bir bitkidir.


ÖZELLİKLERİ:


Çilekte A, B, C vitaminleriyle, demir, protein, şeker, fosfor, kalsiyum, sodyum, meyve asidi ve ayrıca diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit vardır.


ÖNERİLEN HASTALIKLAR:


Salisilik asit, romatizma maddesinin esas maddesidir. Bu nedenle çilek, romatizma, mafsal iltihabı, eklemlerde ürat birikmesi, damar sertliği, böbrekte kum ve taş teşekkülü gibi rahatsızlıkların geçmesini sağlar. Vücuttaki fazla suyu atarak, yüksek tansiyonu düşürür.


KULLANMA ŞEKLİ:


Yenilince insana ferahlık verir. Karaciğerin çalışmasını sağlar, safra ifrazatını artırır. Mide ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayan çilek, iştah açar, bütün salgı bezlerini ahenkli şekilde çalıştırarak vücuda kuvvet kazandırır. Böbreklerdeki kum ve taşları döker.



Sabahları aç karnına çilek yenmesi çok faydalıdır. Hafif şekerli çilek suyu hastaların ateşini düşürür ve kısa zamanda kendilerini toparlamalarını sağlar.


Sigara içilen bir odada bulunurken gün boyu 5- 6 çileğin ezilerek yenilmesi nikotin zehrinin etkilerini azaltır.


YAN ETKİLERİ:


Bilinen yan etkisi yoktur. Ancak hormonlu çilekler yenmemelidir.